Oficial, de astazi traim pe datorie ecologica! Earth Overshoot Day

In ultimii 20 de ani, aceasta zi s-a petrecut tot mai devreme, recordul fiind anul acesta, pe 29 iulie. Mai exact, umanitatea foloseste in prezent natura de 1,75 ori mai rapid decat ecosistemele planetei noastre se pot regenera, echivalentul exploatarii a 1,75 de planete.

 

Impactul consumului excesiv este deja vizibil prin lipsa apei in anumite zone, desertificare, eroziunea solului, scaderea productivitatii solurilor, defrisari si fenomenele negative cauzate de disparitia padurilor, disparitia speciilor, colapsul unor stocuri de peste si schimbarile climatice.

Consumul excesiv diminueaza resursele pe care le avem, dar si capacitatea de refacere a acestora. Iar epuizarea stocurilor si acumularea de deseuri si emisii, in special cele de dioxid de carbon, pot continua pe o durata limitata pana cand ecosistemele incep sa se degradeze si, in final, sa colapseze. De aceea este important sa actionam acum, la toate nivelurile.

 

Global Footprint Network atrage atentia ca daca am reusi sa mutam Earth Overshoot Day cate 5 zile in fiecare an, umanitatea s-ar putea incadra din noi in limitele resurselor unei singure planete pe an, pana in 2050. Iata cateva dintre masurile pe care le-am putea lua, la nivel individual si colectiv, pentru a reduce consumul excesiv de resurse:

Transpotul personal contribuie cu 17% la amprenta ecologica a umanitatii. Daca am reduce utilizarea masinilor cu 50% la nivel mondial, am inlocui cu transportul public o treime din distanta parcursa cu masina, iar restul cu mersul pe jos sau bicicleta, EOD s-ar muta cu 11,5 zile mai tarziu.

 

Hrana contribuie cu 26% la amprenta umanitatii. O treime din hrana produsa in lume, pentru consumul uman, este risipita si inseamna 9% din amprenta noastra. Daca la nivel global am reduce risipa alimentara la jumatate, la nivel de retail si consumatori, EOD ar fi cu 10 zile mai tarziu. Daca am inlocui 50% din consumul de carne cu hrana vegetariana, am muta data 15 zile (din care 10 zile doar pentru ca am reduce emisiile de metan de la animale).

in prezent, amprenta de carbon reprezinta 60% din cererea omenirii asupra naturii. Daca am reduce emisiile de carbon din amprenta noastra cu 50%, am ajunge sa consumam resursele a 1,2 planete, in loc de 1,75, iar EOD ar fi mai tarziu cu 93 de zile. De asemenea, daca ar fi folosite corespunzator, tehnologiile existente pentru cladiri, procese industriale si producerea de electricitate ar putea muta EOD cu 21 de zile, fara sa se piarda din productivitate sau confort.

 

Global Footprint Network a lansat o harta interactiva numita #MovetheDate Solutions Map, unde oamenii sunt incurajati sa aplice solutii deja existente si sa se conecteze unii cu altii, accelerand implementarea proiectelor in lumea reala.

De asemenea, GFN ofera publicului posibilitatea de a isi calcula propria amprenta ecologica si EOD prin intermediul unui calculator disponibil online.

Sursa: Green Report.ro

Close Menu