Aparatele electrice de mici dimensiuni sunt cele care au produs, în anul 2019, cele mai multe deșeuri din cantitatea globală de deșeuri electrice și electronice (DEEE), conform unui studiu realizat de Global E-waste monitor, atingând cifra de 17,4 milioane de tone.

În această categorie se încadrează atât aparatele electrice mici, menite să ușureze munca în gospodării (prăjitoare de pâine, fierbătoare, fiare de călcat), cât și aparate de igienă și înfrumusețare (uscătoare de păr, cântare, ceasuri, epilatoare electrice).

“Acest tip de echipamente au în general cicluri de viață scurte, dar și puține opțiuni de reparare. Multe dintre ele ajung astfel la gunoi odată ce sunt înlocuite cu altele noi, afectând atât mediul, cât și sănătatea oamenilor”, declară Cristian Pocol, președintele Asociației Respo DEEE.

De ce sunt un pericol?

Reprezentanții Asociației Respo DEEE explică impactul pe care aceste deșeuri îl au asupra mediului și sănătății oamenilor.

“Aparatele electrice conțin plastic, extrem de nociv pentru mediu, dar și substanțe periculoase precum mercurul. Atunci când aparate care conțin baterii incorporate sunt aruncate la gunoi, există posibilitatea ca acestea să provoace incendii la contactul cu apa. La nivel global, în 2019 s-a înregistrat o cifră record de deșeuri electrice și electronice. 53,6 milioane de tone. În cantitatea globală, cea mai mare cotă revine echipamentelor mici, cu 17,4 milioane de tone, fiind urmată de cele de dimensiuni mari, cu 13,1 milioane de tone și apoi, echipamentele de schimb termic, cu 10,8 milioane tone”, declară Cristian Pocol, președintele Asociației Respo DEEE.

Cifre în continuă creștere

Raportul Global E-waste Monitor 2020 estimează că deșeurile electrice și electronice (DEEE) vor atinge cifra de 74 milioane tone până în anul 2030, fapt ce arată că acest tip de deșeu are cel mai rapid flux de creștere.

Doar 17,4 % dintre deșeurile electrice și electronice (DEEE) din 2019, colectate și reciclate

Aceleași studii arată că doar un procent de 17,4% dintre deșeurile electrice și electronice (DEEE) din 2019 au fost colectate și reciclate. Ceea ce înseamnă că aurul, argintul, cuprul, platina și alte materiale recuperabile cu valoare mare (evaluate la 57 miliarde de dolari – o sumă mai mare decât Produsul Intern Brut al multor țări), au fost în mare parte aruncate sau arse, și mai puțin colectate pentru tratament și refolosire.

Soluții

În România, oamenii pot preda spre reciclare echipamente electrice și electronice comandând telefonic sau online, pe www.respo.ro, cutia RESPO, în care, odată primită la domiciliu sau la orice altă adresă menționată, pot introduce echipamentele electrice de mici dimensiuni, urmând ca această cutie să fie preluată de specialiști și transportată spre centrele de reciclare.

„Cutia RESPO este soluția pe care o propunem pentru ca echipamentele electrice de mici dimensiuni să nu mai ajungă la groapa de gunoi. Aceasta este realizată din carton și cred ar trebui să o avem cu toții în casă pentru a strânge deșeurile. După ce se umple, putem duce cutia la magazinele partenere care colectează, o putem scoate afară atunci când vine mașina de gunoi sau putem suna la tel verde pentru a afla care este cel mai apropiat punct. De asemenea, anunțăm că avem în plan să lansăm o nouă hartă pe site-ul asociației, www.respor.ro, unde se pot vedea exact unde sunt punctele de colectare ale partenerilor noștri”, declară Cristian Pocol, președintele Asociației Respo DEEE.

Secțiuni similare