Aparatele electrice de mici dimensiuni au generat cele mai multe deșeuri electrice și electronice (DEEE), în 2019

Prăjitoare de pâine, fierbătoare, fiare de călcat, uscătoare de păr, cântare, ceasuri etc. – toate sunt echipamente electrice de mici dimensiuni care au produs în 2019, cele mai multe deșeuri în cantitatea globală de deșeuri electrice și electronice (DEEE), atingând cifra de 17,4 milioane de tone, conform studiului Global E-waste Monitor 2020.

Odată cu evoluția tehnologiei, oamenii au început să cumpere tot mai multe aparate electrice mici care le ușurează munca în gospodărie. De asemenea, la mare căutare au ajuns să fie aparatele de igienă și înfrumusețare. Toate aceste echipamente au în general, cicluri scurte de viață, dar și puține opțiuni de reparare.

Din aceste motive, mare parte ajung la gropile de gunoi, unde se transformă într-un real pericol pentru mediu și pentru sănătatea noastră. Cauzele sunt simple, aparatele electrice conțin plastic, care este atât de nociv pentru mediu, dar și alte substanțe periculoase precum, mercurul. Mai mult, dacă le aruncați la un loc cu gunoiul menajer și pe cele care conțin baterie încorporată, există riscuri mari ca acestea să provoace incendii, atunci când intră în contact cu apa.

Hartă cu punctele de colectare DEEE – aici pe site-ul Asociației RESPO DEEE

În anul 2019, s-a generat în întreaga lume, o cifră record de deșeuri electrice și electronice (DEEE) și anume, 53,6 milioane de tone, în creștere cu 21% în doar cinci ani. Așadar, în cantitatea globală, cea mai mare cotă revine echipamentelor mici, cu 17,4 milioane de tone, fiind urmată de cele de dimensiuni mari, cu 13,1 milioane de tone și apoi, echipamentele de schimb termic, cu 10,8 milioane tone.

„Cutia RESPO este soluția pe care o propunem pentru ca echipamentele electrice de mici dimensiuni să nu mai ajungă la groapa de gunoi. Aceasta este realizată din carton și cred ar trebui să o avem cu toții în casă pentru a strânge deșeurile. După ce se umple, putem duce cutia la magazinele partenere care colectează, o putem scoate afară atunci când vine mașina de gunoi sau putem suna la tel verde pentru a afla care este cel mai apropiat punct. De asemenea, anunțăm că avem în plan să lansăm o nouă hartă pe site-ul asociației, unde se pot vedea exact unde sunt punctele de colectare ale partenerilor noștri”, a punctat Cristian Pocol, președintele Asociației Respo DEEE. 

Mai mult, raportul Global E-waste Monitor 2020 estimează că deșeurile electrice și electronice (DEEE) vor atinge cifra de 74 milioane tone metrice până în anul 2030, fapt ce arată că acest tip de deșeu are cel mai rapid flux de creștere.

Doar 17,4 % dintre deșeurile electrice și electronice (DEEE) din 2019, colectate și reciclate

Un aspect important de subliniat în studiu este că doar un procent de 17,4% dintre deșeurile electrice și electronice (DEEE) din 2019 au fost colectate și reciclate. Ceea ce înseamnă că aurul, argintul, cuprul, platina și alte materiale recuperabile cu valoare mare (evaluate la 57 miliarde de dolari – o sumă mai mare decât Produsul Intern Brut al multor țări), au fost în mare parte aruncate sau arse, și mai puțin colectate pentru tratament și refolosire.

Așadar, Asia este continentul care a produs cel mai mare volum de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) în 2019, aproximativ 24,9 milioane tone, urmată de America, cu 13,1 milioane tone, Europa, cu 12 milioane, Africa, 2,9 milioane tone și Oceania, cu 0,7 milioane tone.

Este bine de amintit și un lucru pozitiv din raport și anume că, numărul țărilor care au adoptat o politică, legislație sau o reglementare națională privind gestionarea deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) a crescut de la 61 la 78, în perioada dintre anii 2014 și 2019.

Autor: Daniela Cristescu

Descarca articolul tip PDF – de aici.

Secțiuni similare