loader

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

EEE – echipamente care sunt dependente de curenți electrici sau campuri electromagnetice pentru a funcționa corespunzator si echipamente pentru generarea, transferul si masurarea acestor curenți si campuri, proiectate pentru utilizarea la o tensiune nominala de maximum 1 000 de volti, pentru curent alternativ, si 1 500 de volti, pentru curent continuu.
Conform legislației în vigoare, există următoarele încadrări pentru EEE:
 1. Aparate de uz casnic de mari dimensiuni (aparate frigorifice mari, frigidere, congelatoare, alte aparate mari utilizate pentru refrigerarea, conservarea si pastrarea produselor alimentare, masini de spalat rufe, uscatoare de haine, masini de spalat vase, sobe electrice etc.)
 2. Aparate de uz casnic de mici dimensiuni (aspiratoare, aparate de curatat covoare, alte aparate de curatat, aparate de cusut, tricotat, tesut si alte prelucrari ale textilelor, fiare de calcat si alte aparate de calcat, calandrat si alte forme de intretinere a imbracamintei, aparate de prajit paine, friteuze, masini de macinat cafea etc.)
 3. Echipamente informatice si de telecomunicatii (unitati centrale, imprimante/multifunctionale, calculatoare personale, telefoane, faxuri, fotocopiatoare etc.)
 4. Echipamente de larg consum (aparate de radio, televizoare, camere video, aparate video, aparate de inalta fidelitate, amplificatoare audio, instrumente musicale etc.)
 5. Echipamente de iluminat (aparate de iluminat pentru lampi fluorescente, cu exceptia aparatelor casnice de iluminat, lampi fluorescente drepte, lampi fluorescente compacte etc.)
 6. Unelte electrice şi electronice, cu exceptia uneltelor industriale fixe de mari dimensiuni (masini de gaurit, ferastraie, masini de cusut, echipamente de strunjit, de frezat, de slefuit, de polizat, de taiat cu ferastraul, de taiat, de forfecat etc.)
 7. Jucarii, echipamente sportive şi de agreement (trenuri electrice sau masini de cursa in miniature, console portabile de jocuri video, jocuri video, calculatoare pentru ciclism, scufundare, cros, canotaj etc.,echipamente sportive cu componente electrice sau electronice, automate cu monede)
 8. Dispozitive medicale, cu exceptia tuturor produselor implantate si infectate (echipamente de radioterapie, echipamente de cardiologie, dializoare, ventilatoare pulmonare, echipamente de medicina nucleara, echipamente de laborator pentru diagnosticare in vitro etc.)
 9. Instrumente de monitorizare şi control (detectoare de fum, regulatoare de caldura, termostate, aparate de masurat, cantarit sau reglat de uz casnic ori utilizate ca echipamente de laborator etc.)
 10. Distribuitoare automate (distribuitoare automate de bauturi calde, distribuitoare automate de sticle sau doze calde ori reci, distribuitoare automate de produse solide, distribuitoare automate de bani, toate aparatele care furnizeaza automat o gama larga de produse)
Orice persoană fizică sau juridică care, indiferent de tehnica de vânzare utilizată, inclusiv comunicarea la distanţă astfel cum este definită în Ordonanţa de urgență a Guvernului nr. 34/2014, care:
 • are sediul în România și produce EEE sub propriul nume sau propria marcă comercială sau ale cărui EEE sunt proiectate sau fabricate și comercializate sub propriul nume sau sub propria marcă comerciala, pe teritoriul României
 • are sediul in România și revinde pe teritoriul României, sub propriul nume sau propria marcă comercială, echipamente produse de alți furnizori, un revânzator nefiind considerat producător atunci cand marca producătorului figurează pe echipament
 • are sediul în România și introduce pe piaîa națională cu titlu profesional EEE dintr-o țară terță sau dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene
 • vinde EEE prin mijloace de comunicare la distanță, direct gospodăriilor particulare sau utilizatorilor în afara gospodăriilor particulare, în România și are sediul într-un alt stat membru sau într-o țară terță
Orice persoană fizică sau juridică din lanțul de aprovizionare, care face un EEE disponibil pe piață.
Orice tip de furnizare a unui produs spre distribuire, consum sau utilizare pe piața națională în cursul unei activități comerciale, fie în schimbul unei plăți, fie gratuit. Introducere pe piață presupune acțiunea de a face disponibil, cu titlu profesional, un produs pentru prima dată pe piața națională.
DEEE provenite de la produse introduse pe piață anterior datei de 1 ianuarie 2007.
Sistem prin care, la achiziționarea unui EEE, se preia un DEEE de tip echivalent, îndeplinind aceleaşi funcții ca echipamentul furnizat.
Pentru perioada 2017 – 2020, rata minimă de colectare este de 45%, urmând ca din 2021 rata de colectare anuală minimă să devină 65%.
 1. Aparate de uz casnic de mari dimensiuni
 2. Aparate de uz casnic de mici dimensiuni
 3. Echipamente informatice si echipamente pentru comunicatii electronice
 4. Aparate electrice de consum si panouri fotovoltaice
 5. Echipamente de iluminat
 6. Unelte electrice si electronice, cu exceptia uneltelor industriale fixe de mari dimensiuni
 7. Jucarii, echipamente pentru petrecerea timpului liber si echipamente sportive
 8. Dispozitive medicale, cu exceptia tuturor produselor implantate si infectate
 9. Instrumente de monitorizare si control
 10. Distribuitoare automate
Colectarea selectivă și reciclarea DEEE sunt necesare în special din cauza caracterul nociv al acestora. Doar la nivelul Uniunii Europene, sunt generate anual 12 milioane de tone de DEEE.
Deșeurile de EEE conțin nuemeroase elemente toxice care periclitează sănătatea oamenilor și a mediului înconjurător:
 • metale grele (Hg, Cd, Pb), care poluează apa și solul
 • gaze toxice (freon), care eliminate în aer au efecte nocive
 • materiale non-biodegradabile (plastic, sticlă, metale), care pot fi eliminate nepoluant doar prin tratarea conform standardelor de mediu.
Reciclând responsabil, se protejează stratul de ozon și se diminuează impactul de încălzire globală, reducând și riscurile de sănătate și nu în ultimul rând, se pot recupera și reutiliza metale prețioase și rare, precum aur, argint, platină, beriliu, sau galiu.
DEEE au un grad de reciclare ridicat, de până la 90%. EEE uzate ar trebui separate de alte deșeuri și colectate în recipiente speciale, care să ajungă la tratare și reciclare. Se pot folosi containere de colectare selectivă, aparate automatizate de colectare selectivă din centre comercial, sau soluții mobile de colectare direct la domiciliu.

Apasă Enter pentru a căuta