Ministerul Mediului a lansat pe 23 mai 2019 cea de-a doua ediție a „Programului Rabla pentru electrocasnice“, cu un buget de 40 milioane lei. Înscrierile cetățenilor au început pe 24 mai și au durat până a doua zi, când fondurile au fost epuizate.

Ediția 2019 a „Programului Rabla pentru electrocasnice“ a fost lansată pe 23 mai la sediul RematHolding din Ariceștii Rahtivani (Prahova). La eveniment au participat Grațiela Gavrilescu, viceprim-ministru și ministrul Mediului, Cornel Brezuică, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, specialiști din Ministerul Mediului și ai Administrației Fondului pentru Mediu, reprezentanți ai agenților economici înscriși în program și ai companiilor care se ocupă cu valorificarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice.

„Așa cum am promis încă de la lansarea primei ediții a programului, anul acesta îl extindem pentru două categorii de echipamente foarte cerute de români: mașini de spălat vase și televizoare. În plus, succesul foarte mare al ediției din 2018 ne-a determinat să dublăm bugetul programului, care anul acesta este de 40 milioane lei“

a declarat Grațiela Gavrilescu.

Prin programul multianual național „Rabla pentru electrocasnice“, Ministerul Mediului își propune creșterea gradului de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice, precum și stimularea achiziționării de aparate eficiente energetic.

Voucherele pentru cumpărarea de echipamente noi vor fi acordate astfel:

  • 200 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficiența energetică A++;
  • 300 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficiența energetică A+++;
  • 300 lei pentru mașini de spălat vase cu eficiența energetică A++;
  • 400 lei pentru mașini de spălat vase cu eficiența energetică A+++;
  • 400 lei pentru aparate de aer condiționat fixe sau portabile cu eficiența energetică la răcire A+++/ A++;
  • 300 lei pentru frigidere, combine frigorifice, lăzi frigorifice sau congelatoare cu eficiența energetică A++;
  • 400 lei pentru frigidere, combine frigorifice, lăzi frigorifice sau congelatoare cu eficiența energetică A+++;
  • 200 lei pentru televizoare cu eficiența energetică A și A+;
  • 400 lei pentru televizoare cu eficiența energetică A++ și A+++.

Înscrierile au început pe 24 mai a.c. prin aplicația online solicitant.afm.ro/PF, iar o zi mai târziu, pe 25 mai, au fost oprite și pagina afișa mesajul „Fondul alocat pentru această sesiune a programului a fost epuizat“.

În acest an aplicația oferă solicitanților posibilitatea de a modifica informațiile introduse greșit utilizând codul unic de accesare a înscrierii până în momentul semnării contractului de finanțare. Sistemul permite acum și schimbarea eficienței energetice a unui echipament (doar de la o clasă superioară la una inferioară) până la momentul utilizării voucherului, cu modificarea sumei aferente.

Cetățenii beneficiază de valoarea unui voucher pentru cumpărarea unui echipament electric sau electronic eligibil în schimbul predării unui aparat similar vechi, cu excepția mașinilor de spălat vase care vor putea fi achiziționate la schimb cu oricare alt aparat electrocasnic vechi din program (frigider, televizor, aparat de aer condiționat sau mașină de spălat rufe). Predarea echipamentului vechi se va face la adresa menționată de solicitant, în momentul livrării aparatului nou.

Secțiuni similare