Este timpul să ne facem o rutină din a NU mai arunca frigidere, telefoane, computere perimate sau electrocasnice la pubelă. Este o practică periculoasă şi dăunătoare mediului şi sănătății umane.

De aceea Asociația RESPO DEEE s-a angajat în această toamnă într-o campanie de colectare corectă a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice(DEEE) din țară. Sub egida Spune NU risipei! Asociația Respo DEEE împreună cu autoritățile locale şi colaboratorii regionali, compania de salubritate BraiCata, au colectat în august şi septembrie DEEE din județele Alba şi Vâlcea.

De la frigidere şi aragazuri până la televizoare cu tub catodic şi calculatoare din primele generatii – romanii şi-au făcut curat prin gospodării, renunțând la echipamentele vechi, constienți de riscul căruia i se supun dacă nu reciclează corect deşeurile de echipamente electrice şi electronice care nu trebuie să ajungă în groapa de gunoi.

Echipele au fost solicitate prin apel la TelVerde alocat special pentru colectarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE) şi astfel am reuşit să colectăm într-un timp record cantități importante de echipamente ce au plecat în siguranță spre reciclare.

Locuitorii din Calimăneşti şi Budeşti au avut la dispoziție intervale orare în aceeaşi zi pentru a colecta deşeurile de echipamentele electrice şi electronice de reciclat în puncte special alese pentru aceasta. Astfel acțiunea de colectare s-a desfăşurat rapid şi eficient.

Ne-a încântat promptitudinea oamenilor care s-au autoresponabilizat şi au fost extrem de receptivi la ideea de colectare a acestor deşeuri de echipamente electrice şi electronice. Faptul că au adus din proprie inițiativă aparatura defectă (DEEE) de-acasă ne dovedeşte că mergem în direcția bună cu aceste campanii.

„Am lansat o campanie de sensibilizare și colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice Spune NU risipei!, pe care intenționăm să o continuăm şi în 2021. Căutăm să reducem cat mai mult şansele ca aceste deşeuri de echipamente electrice şi electronice să ajungă alături de deşeuri menajere în procese de reciclare necorespunzătoare.” explică Cristian Pocol – Preşedintele Asociatiei Respo DEEE.

Strategia va fi activată pe viitor într-o gamă largă de comunități locale din România unde Asociatia Respo DEEE intenționează să împărtășească cele mai bune practici de colectare și să ajute la dezvoltarea unor metode eficiente de strângere a acestor deşeuri de echipamente electrice şi electronice într-o manieră corectă şi corespunzătoare.

PENTRU CEA DE-A DOUA EDIȚIE A CAMPANIEI „SPUNE NU RISIPEI!”, AUTORITĂȚILE ADMINISTRATIV TERITORIALE NE POT CONTACTA PENTRU ÎNSCRIERE PRIN EMAIL LA OFFICE@RESPO.RO.

Îndemnăm unitățile administrative teritoriale şi societățile autorizate pentru activități de colectare DEEE, care doresc să dezvolte astfel de campanii de colectare DEEE, să ne contacteze cu încredere pentru a colabora. O pot face accesând site-ul nostru respo.ro, zona Contact / Solicitare Colectare DEEE. Procedura de lucru este una extrem de simplă: unitatea administrativ teritorială completează un protocol de colaborare cu Asociatia Respo DEEE, iar de restul ne ocupăm noi.

Pentru cei interesați în obținerea de recipiente de colectare, pe wesbite-ul respo.ro se regăseşte o zona dedicată acestora. Cei interesați trebuie doar să solicite recipientul în funcție de ce are nevoie. Pentru acestea, vă invităm să accesați website-ul nostru respo.ro – zona Contact / Solicitare Recipiente de colectare, unde veți găsi o gamă exhaustivă de recipiente.

Asociația Respo DEEE işi propune să se implice în organizarea de activități de educare şi conştientizare în mod constant, fiind deschişi la colaborări pentru acest tip de acțiuni şi campanii. Cei interesați pot să ne contacteze in acest sens la adresa de mail office@respo.ro

Între timp, pentru cei interesați să fie la curent cu noutățile industriei DEEE, vă invităm pe blogul nostru la lectură.

Secțiuni similare